[door Jan Balk] Er is een boek geschreven over niemand minder dan Steven Lubbers. De voormalige captain van het Nederlands elftal kan je rustig de nestor van het Nederlandse cricket noemen. Hij was ook nog eens zo ongeveer de eerste echte Nederlandse cricketprofessional. Het boek over Steven Lubbers moet dan ook gelezen worden.
Steven Lubbers is een fenomeen. Generaties van cricketers hebben het spelletje van Steven geleerd. Hij kon en kan het als geen ander overbrengen en is in de goede zin van het woord bezeten van het spelletje. Hij begon zijn loopbaan bij Koninklijk UD in Deventer en heeft voor allerlei verschillende clubs gespeeld.
In Engeland voor onder meer Littleborough, Derbyshire en Creswell. En in Nederland voor clubs zoals Quick Hg, Sparta, Hermes DVS, VRA, Hercules en zijn huidige nieuwe liefde Salland in Deventer. Steven heeft een onwaarschijnlijke hoeveelheid runs gemaakt en wickets genomen.
Compromissen
Steven is een fenomeen en heeft vele vrienden in de cricketwereld. Ondertussen is niet altijd iedereen even blij met Steven. Hij is namelijk geen man van compromissen. En dat past precies bij een topsporter. Alles draait namelijk om het resultaat. Ook als dit leidt tot impopulaire maatregelen.
Tegelijkertijd is het altijd goed toeven met Steven in de buurt. Zeker tijdens de derde innings. Want of Steven nou wint of verliest, de derde innings beleeft hij zonder enige twijfel net zo intens als de eerste twee. Na de wedstrijd is het tijd voor de mooie verhalen en genieten geblazen.
Hoogtepunt
Als speler en als aanvoerder van het Nederlands elftal heeft Steven natuurlijk van alles meegemaakt. Het absolute hoogtepunt was de kwalificatie voor de World Cup in India van 1996 dankzij de zege op Kenia tijdens de ICC Trophy van 1994. Nederland mocht voor het eerst in de geschiedenis meedoen met het grote WK! Vriend en vijand zijn het er over eens dat dit succes voornamelijk aan Steven te danken is. De allrounder zette zich altijd voor 100 procent in en heeft zich, voor zo ver bekend, ook maar één keer verslapen waardoor hij een interland heeft gemist.
Omdat Steven nou eenmaal niet houdt van compromissen en altijd het resultaat op de eerste plaats zet, runt hij na wat interne ruzies Salland tegenwoordig zo ongeveer in zijn eentje. Hij is regelmatig als soort van manager aanwezig bij het eerste, is aanvoerder van het tweede en zorgt er voor dat drie elftallen elke week gevuld zijn ondanks het feit dat Salland slechts 43 spelende leden telt.
Het boek over Steven bevat schitterende historische foto's en is geschreven door Harry Oltheten en Eddy Crince Le Roy terwijl Ingeborg Bevers de Engelse vertaling voor haar rekening heeft genomen. Momenteel is het nog geen bestseller. Maar daar kan jij verandering in brengen. Dus koop dat boek! Het is zonder enige twijfel de moeite waard.
Klik hier om het boek te bestellen.