Return to site

 

Snapt ChatGPT cricket wel? 

Vragen aan een spraakmakende kletsrobot

[Door Arthur van Leeuwen] Voor binnen zittende ACC’ers tijdens deze winterse dagen even iets vrolijkers dan overlijdensberichten of het vertrek van topspelers. Het zal bijna niemand zijn ontgaan, want de kranten staan er vol van, een nieuw fenomeen kwam bliksemsnel in het nieuws: ChatGPT. Dat is een experimentele ‘chatbot’ met kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence), zeg maar een kletsrobot, ontwikkeld door onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf OpenAI. Die chatbot weet verbazend veel en kan vragen in (bijna) natuurlijke taal razendsnel beantwoorden – zo goed dat inmiddels scholieren en studenten hun werkstukken en scripties ermee schrijven. Vandaar dat ChatGPT een hot item is in lerarenkamers, aan de universiteiten en bij ouders.

Wat hebben ACC’ers daar nu mee te maken? Welaan dit: ik heb die kletsrobot eens getest op zijn kennis van de edele cricketsport. Eerst een beetje flauw met een vraag in steenkolen-Nederlands – je weet nooit wat zo’n ding snapt of niet - ‘Wat is de sport cricket?’ Dat levert meteen een heerlijk antwoord op: ‘Cricket is een teamsport die wordt gespeeld tussen twee teams van elf spelers. Het speelveld heeft een ovale vorm en is verdeeld in een grote cirkel in het midden, genaamd de "cricketground". De bedoeling van het spel is om de bal zo ver mogelijk te slaan en zo veel mogelijk punten te scoren, door rondjes te lopen tussen twee sets van wickets (doelpalen) die op het speelveld staan.’

Een betere vraag levert ook een beter antwoord op, ‘Hoe speel je cricket’? Antwoord: ‘Cricket is een teamsport die wordt gespeeld met een bal en een bat. Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander. Er zijn twee teams van elk elf spelers. Een team begint als "batting" team en probeert zoveel mogelijk punten te scoren door de bal ver te slaan, terwijl het andere team als "bowling" team speelt en probeert de spelers van het andere team uit te slaan. Er zijn verschillende regels en formaten voor het spelen van cricket, zoals One Day cricket en Test cricket.’

Afgezien van bowlers die ‘slaan’ is dat al heel wat nauwkeuriger. Wonderbaarlijk, bij herhaling van de vraag volgt een ander, uitvoeriger antwoord in negen stappen, te beginnen bij de toss. En vervolgens komt er een uiterst genuanceerd relaas met voors (technisch, tactisch) en tegens (duurt lang, weinig actie) op de vraag of cricket een ‘saaie sport’ is, met als conclusie – ‘in feite is het een kwestie van smaak, sommige mensen vinden het saai andere mensen juist een fascinerend spel.’

Wie was internationaal de beste cricketer ooit? Dat was ‘Sir Donald Bradman’, met in zijn kielzog een tamelijk willekeurige rij van bekende namen als Hobbs, Sobers, Lara, Warne, Akram, Waugh – maar daar ontbreken alle befaamde Westindische pacers uit de jaren ‘80, evenals Botham en Border, Viv Richards. Geen scherpe keuze dus. De beste Nederlandse cricketer aller tijden is volgens onze kletsmajoor Ryan ten Doeschate.

Waarom roepen cricketers om de haverklap ‘How’s that?’ ChatGPT: ‘In cricket, wanneer een bowler (werper) een bal gooit die een slagman uitschakelt, roepen de velders van het bowler team vaak "how's that?" naar de uitgeschakelde slagman. Dit is een uitdagende uitspraak, die suggereert dat de bowler een geweldige worp heeft geleverd en dat de slagman geen kans had om de bal te raken. Het is een manier om te laten zien dat ze de overwinning vieren en de prestatie van de bowler eren.’ Een nogal tribale bezigheid kennelijk.

Tja, en dan een belangrijke vraag voor ACC’ers: wanneer is de club opgericht? Volgens de kletsrobot was dat in 1883, en vieren wij dit jaar ons 140-jarig bestaan. Nog even gecontroleerd, dit kan ook niet de eerste Amsterdamsche Cricket Club zijn want die bestond van 1871 tot 1876. Zou iemand zich vergist hebben, met opzet een verkeerde datum in de chatbot gestopt hebben? Zelf kan-ie echt niets verzinnen namelijk, alle kennis berust op bestaande teksten en conversaties verzameld op internet – maar hij ‘googelt’ niet.

ACC staat er intussen wel mooi op: ‘De ACC is een van de meest succesvolle cricketclubs in Nederland en heeft een rijke historie. Veel Nederlandse internationals zijn begonnen met cricket bij de club en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van cricket in Nederland.’ Herkent een van de leden misschien eigen woorden?

Kortom, tip voor de winterdag: lekker kletsen met een robot die het fijne van cricket (nog!) niet helemaal snapt, vermaak is gegarandeerd! En over een paar maanden gaan we weer fijn rondjes hollen tussen twee doelpalen.